Memorial Structure for Salt Satyagraha

Dandi March Memorial is conceived as an experiential journey recreating the spirit and the energy of the Dandi March.

Project Description

This project was setup by Cultural Ministry of India, which is spread over 16 acres of land. This was a Design Competition by the Prime Minister in which SSA participated and was awarded the job for the Design of the Dandi March Memorial Structure. The Dandi March Memorial is conceived as an experiential journey recreating the spirit and the energy of the Dandi March, and taking the visitors step-by-step to understand the Dandi March story and the methodology of Satyagraha, which finally led to India’s freedom from colonial rule.

It is proposed to create a pathway from Saifee Villa towards the main memorial which will replicate the Dandi March route, through 24 spaces, representing the 24 halts. Each step space would be 5 meters wide, with a brick panel carrying a visual depiction of the main events which occurred during the day’s journey to the halt, thorough bas-relief sculptural narratives in terracotta.

The pathway is proposed to be created around the left bank of a small lake to be constructed in the space earmarked for the memorial complex, with embankment resulting from the dug material from the excavations done to create the lake. The individual spaces are designed to enable groups to gather around each narrative panel, where a guide would take them through the episodes. The panels would be lit by embedded solar lights in the night.

The visual narratives would be designed as easy-to-understand self-evident episodes. At the centre of the main memorial it is proposed to have a 5 meter high bronze status of Gandhiji, inside a pyramid of light, leading the marchers, followed by life-size sculptures of the group of the 80 fellow marchers.